Chilean recipes

Ceviche

Pour la recette en français…c’est en bas!

I was wondering last week what sort of recipe I could do for my blog and after discussing with my mum, we agreed that ceviche would be perfect as it is so, so quick to do and I was quite busy this week! And this is a chilean dish…so that makes it even better! 😉 I know that other countries in South America do ceviche as well but I will give you the recipe for the typical chilean version (or let’s say my mum’s recipe). If you like fish, don’t hesitate…it makes a great starter/aperitif! I think even beginners could do that! The good thing about this starter is that no cooking is required…the juice of the lemons will do the job for you. Although it is quickly done, make sure you do it in advance as you need to leave it in the fridge for a little while.

I’ve used salmon and lemon sole for this recipe, but you could use other kinds of fish that have fewer bones (for example cod). You could even use scallops! Serve this lemon-y fish dish with a bit of bread…and Bob’s your uncle, you’ve got a delicious aperitif ready to go! 😉

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Serves 8-10

Total time : about 15 mins

Ingredients

  • 200 g salmon
  • 200 g lemon sole (or other fish)
  • juice of 3 lemons
  • 1 tbsp fresh coriander (get rid of the stalks)
  • 2 tbsp fresh flat parsley (get rid of the stalks)
  • 2 spring onions (green bit included!)
  • 1 clove garlic, crushed
  • a few drops of aji or merquén (some kind of chilean chillies) OR tabasco
  • 3 tbsp olive oil
  • salt and pepper

imageMethod :

1. Cut the fish in small squares and put in a bowl. Chop the herbs and onions very finely, crush the garlic and add to the bowl.

2. Add the lemon juice and olive oil and season with salt and pepper. At the end, add the spicy sauce of your choice (aji, merquén or tabasco) until you’re happy with the taste. Mix everything together carefully to make sure the fish doesn’t become all mushy.

3. Leave in the fridge for about 1.30-2 hours to make sure the lemon juice has cooked the fish. That’s it, done!! 🙂

imageCeviche

La semaine passée, je me demandais quelle recette faire pour mon blog et après discussion avec ma maman, nous avons décidé de faire un ceviche puisque c’est vraiment très vite fait et que j’étais plutôt stress cette semaine! Et c’est aussi un plat chilien…donc c’est encore mieux! 😉 Je sais que c’est un plat qu’on trouve dans d’autres pays sud-américains mais je vais vous donner la version chilienne (ou disons la version de ma maman! 😉 …) Si vous aimez le poisson, n’hésitez plus…cela vous fera un super apéro ou entrée. La meilleure chose c’est qu’il n’y a pas besoin de cuire quoi que ce soit…le citron s’occupe de tout! Même si le plat lui-même est très rapidement préparé, faites-le tout de même en avance puisque vous devez le laisser un moment au frigo.

J’ai utilisé du saumon et de la limande-sole pour cette recette mais vous pouvez aussi utiliser d’autres poissons qui contiennent peu d’arrêtes (par exemple du suprême de cabillaud!). Il est même possible d’utiliser des coquilles St-Jacques si vous aimez! Servez le tout avec une tranche de pain…et c’est “in ze pocket” ! 😉

Pour environ 8-10 personnes

Temps total : about 15 mins

Ingrédients :

  • 200 gr de saumon
  • 200 gr de limande-sole (ou autre poisson)
  • jus de 3 citrons
  • 1 cs de coriandre (sans les tiges, frais)
  • 2 cs de persil plat (sans les tiges, frais)
  • 2 oignons frais (le bout vert inclus!)
  • 1 gousse d’ail, écrasée
  • quelques gouttes d’aji ou merquén (sorte de piments chiliens) OU du tabasco
  • 3 cs d’huile d’olive
  • sel et poivre

Méthode :

1. Coupez le poisson en petits carrés et mettez dans un bol. Hachez les différentes herbes et oignons finement, écrasez l’ail et ajoutez dans le bol.

2. Ajoutez le jus de citron et l’huile d’olive et assaisonnez de sel et poivre. A la fin, ajoutez quelques gouttes de la sauce de votre choix (aji, merquén ou tabasco) jusqu’à ce que le goût vous plaise. Mélangez bien le tout en faisant attention de ne pas trop écraser votre poisson.

3. Laissez au frigo pendant environ 1h30-2h pour être certain que le jus de citron ait bien cuit le poisson. Bon appétit! 🙂

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